De bankenunie is weer een stap dichterbij en de Bank of Japan wil naar verluidt de geldpers in een nog hoger tempo laten draaien. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. Heeft Duitsland gewonnen met betrekking tot de bankenunie? Het lijkt er wel op, ondanks dat er nog veel onduidelijk is over het akkoord dat Europese ministers van Financiën vannacht sloten in Brussel over wie het laatste woord krijgt over de afwikkeling van een zwakke bank en wie voor de kosten hiervan opdraait. Wat wel duidelijk is, is dat er over tien jaar een fonds ter grote van 55 miljard euro zal zijn dat moet dienen voor het ongeveer 30 biljoen euro grote bankwezen. In de periode dat het fonds wordt opgebouwd, blijven lidstaten zelf verantwoordelijk voor de financiering van probleembanken. Kan een lidstaat zelf niet aan geld hiervoor komen, dan moet het met de pet in de hand naar het Europese noodfonds ESM van 500 miljard euro. Het ESM zal naar alle waarschijnlijkheid niet worden ingezet om direct banken te steunen.

2. Volgens de Financial Times gaat Spanje waarschijnlijk miljarden euro’s verliezen op de verkoop van het genationaliseerde NCG Banco. Spanje heeft 9 miljard euro gepompt in NCG, een samenvoeging van spaarbankjes die ten onder waren gegaan aan roekeloze kredietverlening tijdens de zeepbeljaren. Spanje zou niet meer dan een marginale verkoopprijs kunnen bedingen, tenzij de overheid activa van de bank garandeert.

3. Chatten via je Bloomberg terminal als je bij een bank werkt wordt steeds minder leuk. Bloomberg L.P., de leverancier van de terminals die bij elke financiële instelling te vinden zijn, heeft aangekondigd banken te gaan helpen om meer controle te kunnen uitoefenen op het gebruik van chatrooms door hun medewerkers. Bloomberg wil hiermee voorkomen dat toezichthouders zelf regels gaan opleggen voor chatten, wat een heet hangijzer in de sector is geworden. Bankiers die markten en rentestanden manipuleerden lieten via hun chatgeschiedenis een schat aan belastende informatie achter voor autoriteiten.

4. Niet alleen bankiers, maar ook Europese ambtenaren moeten meer in de pas gaan lopen. Eurocommissaris Michel Barnier voor de interne markt heeft zijn ambtenaren verboden om nog in contact staan met bankiers. Volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel moet dat voorkomen dat lobbysten voor de financiële sector invloed kunnen uitoefenen op beleidsmakers.

5. De uitgifte van achtergestelde obligaties door banken is dit jaar met 41 procent gestegen, meldt de Financial Times. Dat is opvallend, want als een bank in de problemen komt en eigen vermogen nodig heeft, maar geen aandelen kan uitgeven, worden aandelen en achtergestelde obligaties als eerst afgestempeld. Dat is ook wat er bij de nationalisatie van SNS Reaal gebeurde. Dat banken toch meer van dit papier uitgeven, komt omdat zij preferente schuldeisers meer willen beschermen. Dat werkt als volgt. Volgens de nieuwe bail-in regels in de EU zullen ook houders van preferente bankobligaties vanaf 2016 verliezen moeten nemen als het afstempelen van achtergestelde obligaties en aandelen niet genoeg eigen vermogen oplevert. Door juist relatief meer achtergestelde obligaties uit te geven, wordt de kans kleiner dat houders van preferente bankobligaties ook moeten bloeden.

6. De Bank of Japan wil naar verluidt de geldpers in een nog hoger tempo laten draaien. Volgens persbureau Bloomberg News zou de centrale bank nog meer Japanse staatsleningen in de markt willen gaan opkopen om te zorgen dat de inflatie, die momenteel bijna een procent bedraagt, op de doelstelling van 2 procent uitkomt. De maandelijkse aankopen van de centrale bank zijn momenteel ongeveer even zo groot als 70 procent van de staatsobligaties die elke maand door de staat bij beleggers worden geplaatst.

7. SBM Offshore is vanochtend koploper in de AEX nadat de oliedienstverlener de outlook dinsdag nabeurs verhoogde. SBM Offshore verhoogde de omzetverwachting voor 2013 van 4,3 naar 4,6 miljard dollar en gaf aan zeker binnen de convenanten van de banken te blijven.

8. Europese aandelen zijn vanochtend in het groen geopend na de wisselvallige start deze week. Handelaren zijn terughoudend voorafgaand aan het rentebesluit van de Federal Reserve. Volgens de meeste peilingen onder economen zal de Fed vandaag een pas op de plaats maken en nog niet de monetaire stimulering begin af te bouwen. Een aanzienlijke minderheid verwacht echter dat vandaag de eerste verlaging van de maandelijkse obligatieaankopen wordt aangekondigd – het zogenoemde 'tapering'.

9. Zou de Fed toch besluiten om te taperen, dan zou de centrale tegelijkertijd ook de toezegging kunnen doen om de rente nog langer laag te houden. De Fed heeft gesteld pas te overwegen de rente te zullen verhogen als de werkloosheid 6,5 procent of lager is. Deze drempel zou kunnen worden verlaagd naar 6 procent.

10. De rechtvaardiging van tapering blijft onduidelijk, want de Fed voldoet aan geen van zijn twee doelstellingen (2 procent inflatie en maximale werkgelegenheid in een context van prijsstabiliteit). De werkloosheid te hoog is, de werkgelegenheid staat op een laag pitje en de inflatie is te laag. Dat de Fed toch neigt naar taperen, is waarschijnlijk vanwege de verwachting dat de Amerikaanse economie volgend jaar eindelijk weer sterke(re) groei laat zien. In de afgelopen jaren – en vooral in 2013 - hebben bovenmatige bezuinigingen de rem gezet op de groei. Dit jaar halen bezuinigingen zo’n anderhalf procentpunt van de groei af (de Amerikaanse economie hoort normaliter met zo’n 3 procent te groeien), waardoor de groei waarschijnlijk maar een magere anderhalf procent zal bedragen. Volgend jaar moet de fiscale tegenwind afzwakken tot een half procentpunt. De derde ronde van obligatieaankopen was vooral bedoeld als waarborg tegen de forse bezuinigingen dit jaar, en die waarborg lijkt volgend jaar niet langer nodig te zijn.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl